ΕλληνικάΑγγλικάΓερμανικά


Δώστε το email σας

 

 
Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε κάθε μήνα όλα τα νέα μας καθώς και όλες τις νέες προσφορές.
Όλη σχεδόν η συγκομιζόμενη ποσότητα συσκευάζεται και εξάγεται στην αγορά κυρίως της Γερμανίας, όπου αντιμετωπίζει με επιτυχία τον έντονο ανταγωνισμό από το σπαράγγι άλλων χωρών.


Το ότι όλο το χρόνο σχεδόν το σπαράγγι εξάγεται, αυτό αποτελεί τη μεγάλη δύναμη αλλά ταυτόχρονα και τη μεγάλη αδυναμία του. Δύναμη γιατί εισάγεται στη χώρα μας πολύτιμο συνάλλαγμα, που είναι τόσο πολύ απαραίτητο για την εθνική μας οικονομία. Αδυναμία γιατί είμαστε αναγκασμένοι να υπακούμε στους κανόνες, τις συνθήκες και τα τερτίπια μιας ξένης αγοράς, την οποία επηρεάζουμε από ελάχιστα έως καθόλου. Έτσι σε περιόδους κρίσης, δεν υπάρχουν διέξοδοι και το προϊόν προσφέρεται σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που στην κυριολεξία ξεπουλιέται.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο σπαραγγιού που έγινε το Φεβρουάριο του 1998 στη Σεβίλλη της Ισπανίας:
Η Ισπανία από τους 76000 τόνους που παράγει συνολικά εξάγει το 33%, ενώ το υπόλοιπο 67% απορροφάται στο εσωτερικό της χώρας ως νωπό ή ως κονσέρβα.
Η Γαλλία από τους 34000 τόνους που παράγει εξάγει το 23% και αυτοκαταναλώνει το υπόλοιπο 77%.


Η Ολλανδία από τους 12000-43000 τόνους που παράγει εξάγει το 50% ενώ καταναλώνει στο εσωτερικό το υπόλοιπο.


Εμείς όπως έχει ήδη αναφερθεί, σχεδόν ότι παράγουμε, το εξάγουμε. Αυτό είναι το ένα σκέλος του προβλήματος, Το άλλο είναι η συνεχής επέκταση της καλλιέργειας που τις περισσότερες φορές γίνεται αλόγιστα.

Κάθε χρόνο στην αρχή της περιόδου, όλοι όσοι ασχολούμαστε με το σπαράγγι, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αμείλικτα ερωτήματα, που ζητούν επίμονα απάντηση:
· Τι θα κάνουν οι ανταγωνιστές μας Γάλλοι, Ισπανοί και Ολλανδοί; Θα αυξήσουν την παραγωγή τους και την παρουσία τους στην Γερμανική αγορά;
· Η Γερμανία θα συνεχίσει να αυξάνει τις εισαγωγές νωπού σπαραγγιού, όπως κάνει συνεχώς από το 1975 και μετά;
· Η χώρα μας θα συνεχίσει να καλύπτει το 50% των συνολικών εισαγωγών νωπού σπαραγγιού στη Γερμανία, ή το ποσοστό μας θα πέσει;
· Τι μπορεί να γίνει με την εσωτερική αγορά;
· Τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει η βιομηχανία;
· Υπάρχουν άλλες αγορές εκτός της Γερμανίας;
 

Για να διαμορφώσουμε μια αντικειμενική άποψη σχετικά με τις προοπτικές που έχει το σπαράγγι για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να έχουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Οι ανταγωνίστριές χώρες παρουσιάζουν την εξής εικόνα:


Η ΓΑΛΛΙΑ: Μετά από πολυετή κυριαρχία στις διεθνείς αγορές έχει περιοριστεί αισθητά και η προσπαθεί απεγνωσμένα να εμφανιστεί και πάλι στο προσκήνιο.
Η ΙΣΠΑΝΙΑ: Είναι μεγάλος ανταγωνιστής μας και έχει πολλές δυνατότητες. Μας ανταγωνίζεται στην ποσότητα και στην ποιότητα. Αυξάνεται η καλλιεργούμενη έκταση στην Ανδαλουσία, που είναι η νοτιότερη και πρωιμότερη επαρχία της Ισπανίας και μειώνεται στις βόρειες επαρχίες.
Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Η παραγωγή της έχει καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια στους 12000-13000 τόνους. Υπερέχει στην ποιότητα αλλά υστερεί στην πρωιμότητα.
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Παραμένει η μεγαλύτερη αγορά νωπού σπαραγγιού στον κόσμο. Εντύπωση προκαλεί το ποσοστό του Γερμανικού σπαραγγιού, που με την αυξητική τάση που έχει, ίσως δυσκολέψει περισσότερο τις εξαγωγές μας προς τη χώρα αυτή.
Όσον αφορά τις άλλες αγορές σημειώνουμε τα εξής:
Η ΕΛΒΕΤΙΑ: Είναι μια καλή άλλα πολύ απαιτητική αγορά, στην οποία υπάρχει έντονος Γαλλοϊσπανικός ανταγωνισμός.
Η ΑΥΣΤΡΙΑ: Έχει μικρές δυνατότητες.

 

 

 

Γαλατάδες - Γιαννιτσών-  Τηλ.  +30 2382041080/42723 -  Fax 42975

 

  Web Design Pella-Net