ΕλληνικάΑγγλικάΓερμανικά


Δώστε το email σας

 

 
Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε κάθε μήνα όλα τα νέα μας καθώς και όλες τις νέες προσφορές.
 ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΠΑΡΑΓΓΙΩΝ

Ο κανονισμός της Ε.Ο.Κ 183/64 καθόρισε τις ποιοτικές διαβαθμίσεις της εμπορίας των σπαραγγιών στην περιοχή της Κοινότητας.
Καθορίστηκαν τρεις κατηγορίες με βάση τον χρωματισμό των βλασταριών: λευκό, βιολέ, πράσινο. Στην κατηγορία EXTRA I I διάμετρος του βλασταριού, στο μέσο του μήκους, πρέπει να είναι τουλάχιστον 12 χιλιοστά, ενώ στην κατηγορία Ι, 10 χιλιοστά. Στην κατηγορία Ι Ι ανήκουν οι βλαστοί δεύτερης ποιότητας όπως ελαφρώς ανθισμένα, οι βλαστοί οι οποίοι είναι προσβεβλημένοι από σκωρίαση κ.α.
Αλλά και το μήκος των βλασταριών αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Προβλέπεται μια υποδιαίρεση για τα μακριά βλαστάρια μεταξύ 17 και 22 εκατοστών και μια για τα κοντά μεταξύ 12 και 17 εκατοστών. Και στις δύο κατηγορίες οι βάσεις πρέπει να είναι κομμένες οριζόντια και όχι πλάγια (λοξά).
Η κοινοτική οδηγία αναφέρεται και στην ομοιομορφία της δέσμης των βλασταριών σε τρόπο ώστε να είναι 12-16 χιλιοστά στην κατηγορία Ι και 16-22 στην κατηγορία EXTRA.
Τα βλαστάρια πρέπει να καθαρίζονται από τα χώματα, αλλά απαγορεύεται να πλένονται και να διατηρούνται σε νερό. Επιτρέπεται μόνο να περνούν από ρεύμα κρύου αέρα για να διατηρείται η όψη της φρεσκάδας. Η απαγόρευση του πλυσίματος δεν εφαρμόζεται βέβαια μετά την επικράτηση της υδρόψυξης.
Όλα αυτά είναι απαραίτητα για την αποφυγή της ξυλοποίησης των ιστών του σπαραγγιού κατά τη διάρκεια της εμπορευματοποίησης.
 

 

Γαλατάδες - Γιαννιτσών-  Τηλ.  +30 2382041080/42723 -  Fax 42975

 

  Web Design Pella-Net